Welke zonnebrand biedt de beste bescherming?

Hoe weet je wanneer je een goede zonbescherming hebt?

We weten allemaal dat een SPF je huid beschermd tegen de schadelijke straling van de zon, maar wist je dat UVA en UVB filters een totaal verschillende bescherming bieden voor jouw huid?!

Ik heb ze voor jullie op een rijtje gezet:

  • *UVA straling: Komt dieper in je huid en beschadigd daardoor jouw collageen en elastine. Deze UVA genereerd vrije radicalen —> ‘MMP’s die de afbraak van collageen en elastine stimuleert waardoor we sneller verouderen. UV-A straling dringt door wolken, kleding en glas.
  • *UVB straling: Komt alleen in de bovenste huidlagen. Deze straling is verantwoordelijk voor de bruine kleur en verbranden van je huid. Je huid heeft dan niet genoeg tijd gehad om, onder invloed van de zon, pigment aan te maken om je huid te beschermen.
  • Daarnaast zorgt UVB straling voor directe DNA-schade en speelt het een rol bij huidkanker, ook zorgt het voor de aanmaak van vitamine D.

Wist je dat?

  • Een SPF voornamelijk de bescherming tegen UVB stralen meet. Hoe meten we dan de bescherming tegen UV-A stralen? Hier kom ik verder in de tekst op terug.
  • SPF30 blokkeert 96,7% van de UVB stralen.
  • SPF50 blokkeert 98,3% van de UVB stralen.

In eerste instantie lijkt het of er niet veel verschil zit tussen een SPF30 en SPF50.
Maar een SPF30 laat ongeveer het dubbele van de hoeveelheid UVB stralen binnen dan SPF50. Je krijgt bijna het dubbele van de bescherming tegen UVB stralen.

Om het even overzichtelijk te maken.

  • SPF30 laat 3,3% van UVB straling door.
  • SPF50 laat 1,7% van UVB straling door.

Hoe meten we dan de bescherming tegen UVA stralen?
Er zijn verschillende labels om de niveaus van UVA bescherming aan te geven, wereldwijd zijn de UVA classificaties niet hetzelfde zoals SPF.

‘Breed spectrum’
‘UV-A in een cirkel’
‘UV-A – UVB bescherming’
‘Bootsen van sterrenclassificaties’ (*_***)
‘PPD-classificatie (nummer) of PA classificatie (PA+ PA+***)

Breed spectrum betekent dat de UVA bescherming op zijn minst 1/3 van de UVB bescherming is. Het PA systeem = een maat voor UVA bescherming, hoe meer ++++, hoe hoger de bescherming tegen UVA straling. PA++++:: is een extreem hoge UVA bescherming en de maximale UVA bescherming die een zonnebrandcrème kan hebben.
Het verschil tussen een fysische en chemische zonnefilter

Fysische (minerale) filter

– Vaak aanbevolen en wenselijk voor de gevoelige huid, omdat zink zeer kalmerend is, genezende en ontstekingsremmende voordelen heeft.
– Sterk aanbevolen na een chemische peeling en intensieve behandeling.
– Matterender dan traditionele zonnebrandcrèmes waardoor het ideaal is voor de vette huidtypes.
– Fysische zonbescherming blijft op de huid liggen en weerkaats uv-stralen.
– Beschermt de huid direct tegen UV-straling na aanbrengen.
– Mijn zinkoxide zonnebrandcrèmes slaan niet wit uit op de huid en zijn niet zichtbaar op de huid.

Chemische filter

– Texturen kunnen licht zijn zoals hydraterende crèmes
– De gebruikte filters kunnen een zeer hoog niveau van UV-A bescherming geven.
– Gemakkelijk om actieve stoffen aan te brengen om meerdere huid problemen aan te  pakken. 
– Chemische zonbescherming trekt in de huid en absorbeert uv-stralen
– Dient 15 tot 30 minuten te worden aangebracht voordat je de zon in kunt gaan.
– Kan huidirritatie veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid of mensen die een intensieve huidbehandeling hebben ondergaan (zoals microneedling of een chemische peeling). 

Welke SPF product (zonnebrand) is geschikt voor mijn huid?

Het komt allemaal neer op wat jij fijn vind en het liefst draagt op je huid. Bij I ‘M geloven we dat het gebruik van een goede zonnebrandcrème beter is dan helemaal niks gebruiken om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen. Daarom biedt een ruim assortiment aan SPF producten die breedspectrum zonbescherming bieden en passen bij verschillende wensen en voorkeuren.

Zoals jullie weten ben ik altijd opzoek naar alleen het allerbeste!
Zo heb ik verschillende zonnebrandcrèmes in mijn assortiment van alleen natuurlijke zonnefilters (die niet wit uitslaan) tot een mix van fysische en chemische zonnefilters.

Wil jij advies welke zonnebrandcrème het beste voor jou geschikt is? Of heb je vragen over de verschillende soorten SPF van I’M? Stel je vraag hieronder.