Alles wat je wilt weten over magnesium

Magnesium is onmisbaar voor je huid!

Ruim 60% van de mensen heeft een magnesium te kort. Veel mensen ervaren klachten maar weten vaak niet dat dit door een magnesium te kort wordt veroorzaakt.

In deze blog vertel ik jullie graag meer over het belangrijke mineraal magnesium. Waarom is magnesium zo belangrijk, het verschil tussen de vormen magnesium en magnesium voor een gezonde huid en bij huidaandoeningen.

Waarom is magnesium zo belangrijk?

Wist je dat je zelf geen magnesium kan aanmaken? Je moet dus voldoende magnesium uit je voeding halen! Magnesium is een mineraal. Je lichaam kan zelf geen mineralen aanmaken.

Magnesium is het onmisbare mineraal dat goed is voor je spier- en hersenfunctie maar ook bijdraagt aan het energie niveau in ons lichaam doordat magnesium voeding kan omzetten in energie. Magnesium kunnen we maar voor een klein deel uit onze voeding kunnen halen maar het is zo belangrijk voor een gezond lichaam.

Uit welke voeding halen we onze magnesium?

Magnesium zit van nature in onbewerkte voeding zoals noten/zaden, groene (blad)groenten, zuivel, fruit, peulvruchten en superfoods zoals rauwe cacao, spirulina en chlorella.

Helaas krijgen we dagelijks niet de hoeveelheid magnesium binnen, dit heeft verschillende oorzaken:

 • Door uitgeputte landbouwbodems, veelvuldig gebruik van pesticiden en verarming van de grond bevatten onze groenten en fruit minder voedingsstoffen.
 • Tegenwoordig is ons voedsel overbewerkt, bewerkte voeding bevat minder voedingsmiddelen dan vers en onbewerkte voedsel. Door bewerkte voeding krijg je minder vezels, vitamine en mineralen (zoals magnesium) binnen.

Hoeveel magnesium per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is voor een vrouw 300 gram en voor een man 350 gram.Sommige mensen hebben een verhoogde behoefte aan magnesium omdat ze zwanger zijn, stress, intensief sporten, overgang door schommelingen in de hormoonhuishouding, medicijnen gebruiken die de opname van magnesium hinderen of als mensen last hebben van hun darmen waardoor ze de magnesium niet goed uit hun voeding kunnen halen.
Symptomen van een extra behoefte aan magnesium kan zijn:
– Hoofdpijn/migraine, (over) vermoeidheid, spierpijn/spierkramp, slechte concentratie, trillende oogleden, koude handen en voeten.

Een magnesium te kort maakt je gevoeliger voor stress. Maar stress maakt je ook gevoeliger voor een te kort. In stress volle periodes verbruikt je lichaam meer magnesium dan normaal, waardoor je magnesium voorraad afneemt. Het tekort aan magnesium wordt alleen maar groter en leidt tot meer stress. Het is een vicieuze cirkel waarin je belandt, door meer voeding te eten waar magnesium in zit, of aan te vullen met supplementen voorkom je dit te kort. Wist je dat wij ook magnesium supplementen verkopen? De triple magnesium van ScKIN Nutrition.

Vaak krijg ik dan ook te vraag of je teveel magnesium kan binnen krijgen?

Teveel magnesium binnen krijgen door je voeding is vrijwel onmogelijk. Een teveel aan magnesium plas je weer uit, deze kans zou kunnen als je naast je voeding ook supplementen inneemt. Een teveel aan magnesium plas je ook weer uit.

Wat is de best opneembare vorm magnesium?

Niet alle magnesium vormen zijn hetzelfde. De magnesium vormen bepalen hoe goed de magnesium in het lichaam wordt opgenomen, deze magnesiumvormen zijn te verdelen in twee groepen:

Goed opneembare vormen magnesium:
( Organisch zuur)

 • Magnesiumbisglycinaat
 • Magnesiummalaat
 • Magnesiumtauraat
 • Magnesiumcitraat
 • Magnesiumglyconaat
 • Magnesiumlactaat

Minder goed opneembare vormen magnesium:
( Anorganisch zuur )

 • Magnesiumoxide
 • Magnesiumchloride
 • Magnesiumhydroxide
 • Magnesiumsulfaat

Van alle vormen magnesium is magnesium bisglycinaat de best opneembare vorm magnesium. Magnesium bisglycinaat is een verbinding tussen magnesium en het aminozuur glycine. Door de verbinding wordt magnesium goed opgenomen, met name in de hersenen.
Magnesiummalaat, magnesiumtauraat en magnesiumcitraat zijn ook goed opneembare vormen magnesium met een organisch zuur. Deze organische zuren komen van nature ook voor in ons lichaam. Het beste is om een supplement te nemen met 3 vormen magnesium of minimaal 2 verschillende vormen.

Deze 3 magnesium soorten hebben allemaal hun eigen verschillende functie.
Malaat: is goed voor je spieren en energie advies in de ochtend
Bisglycinaat geeft je energie een boost en energie in de brein, alles wat je op dat moment nodig hebt vult de magnesium aan.
Tauraat: Ondersteunt de geestelijke balans, het geheugen en concentratie vermogen.

Wat doet magnesium voor je huid?

Magnesium bij huidaandoeningen

Magnesium speelt ook een belangrijke rol in een gezonde en stralende huid en bij verschillende huidaandoeningen.  Magnesium werkt ontstekingsremmend en desinfecterend. Heb je last van een droge huid, psoriasis, rosacea of acne? Dan heb je ook baat bij een magnesium supplement. Het zorgt voor een egale huid en werkt rustgevend bij verschillende infecties.

Bij I M verkopen we verschillende producten die hoge concentratie aan stoffen bevatten die essensteel zijn voor jouw huid en gezondheid. In onze ScKIN producten zitten bouwstoffen, vitamines, mineralen essentiële vetten, pre en -probiotica en nog veel meer. Kortom alles wat jij nodig hebt!