Welke voeding is slecht voor je huid?

Voeding, hormonen en de huid

Hormonen, wat zijn het?

Hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf aanmaakt en allerlei functies van je lichaam regelen en processen beïnvloeden. Problemen hiermee kunnen daarom ook voor veel verschillende klachten en verschijnselen zorgen. Ons voedingspatroon en levensstijl hebben een grote invloed op onze hormonen. Wat wij eten, drinken, denken en doen kan ervoor zorgen dat onze hormonen in balans blijven of uit balans raken.

De huid

Hormonen hebben ook een grote invloed op onze huid. Veranderingen die in de huid worden waargenomen zoals acne, eczeem, rosacea en rimpels kunnen een aanduiding zijn van een tijdelijke of langdurige verstoorde hormoonbalans. Hoe kan dit? De hormonen hebben invloed op verschillende huidaspecten; de dikte van je huid, de talgproductie, de pigmentatie, de doorbloeding en de algehele conditie.

De invloed van voeding

Het zenuwstelsel wordt tegenwoordig vaak overprikkeld door langdurige stress, bewerkte voeding, en minder beweging. Hierdoor raakt ons hormoonsysteem in de war wat zich kan uiten in diverse gezondheidsklachten zoals huidproblemen.Verkeerde voeding is dus van invloed op onze darmwerking en hormoonhuishouding. Een groot deel van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. En dit immuunsysteem is weer verbonden met het immuunsysteem van onze huid. Klinkt logies dat verkeerde voeding dus invloed heeft op puistjes in het gezicht.
Maar wat verstaan we nu onder verkeerde voeding voor de huid:

  • Beperk zuivelproducten

Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen de inname van zuivel en acne/puistjes. Zuivelproducten zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt, vla, kaas, roomijs, en boter.
Koemelk kan uitbarstingen van acne uitlokken of verergeren. Dit komt door de aanwezigheid van mannelijke hormonen in de melk die de groei van koeien stimuleren. Deze hormonen verhogen de talgproductie en leidt tot acne en andere huidklachten.

  • Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers

Suikers hebben veel invloed op onze huid, het veroorzaakt bij veel mensen onder andere acne.  Beperk daarom zoveel mogelijk de inname van frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, aardappelen, wit brood, witte rijst en pasta. Door het eten van suikers stijgt je insulineproductie in je lichaam. Teveel aan insuline stimuleert de aanmaak van mannelijke hormonen, die de acne verergeren. Beperk daarom de inname van voedingsmiddelen met een hoge suikerwaarde. Eet het liefst daarom meer peulvruchten, bonen, linzen, zilvervliesrijst en volkoren producten.

  • Zorg voor een goede darmflora

In je maagdarmstelsel zitten van nature ongeveer 2 kilo aan bacteriën, virussen en schimmels (darmmicrobioom). Ze reageren op wat je eet; sommigen groeien, sommige worden geremd. Dit kan resulteren in een overgroei aan een bepaalde bacterie. Dit kan dus ook op je huid zijn, het hoeft niet per se in het lichaam te zijn: in de maag en darmen. Maar tussen huid en maag-darmen is dus wel een hele belangrijke connectie.
In beide gevallen reageert je immuunsysteem en kan leiden tot een verstoorde darmflora maar daarnaast ook tot een hormonale disbalans.
Het is dan goed om een kuur van probiotica te nemen om je darmen van de juiste bacteriën te voorzien. Deze goede bacteriën kunnen ervoor zorgen dat de ontstekingen in het lichaam afnemen en je klachten verminderen. ScKIN Nutrition heeft voedingssupplementen die hierin ondersteunen en zijn bij mij in de salon verkrijgbaar.

  • Eet zo veel mogelijk natuurlijke (groene) groentes en zorg dat je lichaam de nodige antioxidanten binnen krijgt.

Veel groene groenten helpen mee je hormonen in balans te krijgen. Het bladgroen hebben we nodig voor onze lever, die een teveel aan hormonen moet afbreken. Voor een goede hormoonbalans is het belangrijk dat je meer hormonen kan aanmaken als er meer hormonen nodig zijn, en ook dat ze goed worden afgebroken als er teveel hormonen in je lichaam zijn. Veel hormoon klachten worden veroorzaakt of verergerd door een slechte afbraak van oestrogeen. Ons lichaam heeft bepaalde stoffen nodig uit groene bladgroenten zoals; broccoli, boerenkool, paksoi en spruitjes voor een goed functionerende afbraak van geslachtshormonen en vermindering van vrouwelijke hormoonklachten.  

  • Zorg dat je lichaam de nodige antioxidanten binnen krijgt

Zorg dat je lichaam de nodige antioxidanten binnen krijgt, zoals vitamine A (zoete aardappel en wortels), vitamine E (spinazie en avocado), pecannoten, pistache en paranoten. Vrije radicalen en oxidatie kunnen de ontstekingen in de acne verergeren. Antioxidanten bestrijden deze negatieve effecten.

  • Eet voldoende Omega-3 en -6 vetzuren

Eet voldoende Omega-3 en -6 vetzuren, zoals visolie, vette vis, walnoten, amandelen, lijnzaadolie en plantaardige vetten. De Omega-3 en -6 vetzuren werken ontstekingsremmend in de huid. ScKIN Nutrition heeft voedingssupplementen die hierin ondersteunen en zijn bij mij in de salon verkrijgbaar.

  • Eet voldoende zink

Eet voldoende zink. et voldoende zink. Het mineraal zink werkt ontstekingsremmend en bevordert het huidherstel. Zink zit vooral in mager vlees, vis, noten, graanproducten, schaal- en schelpdieren zoals garnalen, oesters en mosselen. ScKIN Nutrition heeft voedingssupplementen die hierin ondersteunen en zijn bij mij in de salon verkrijgbaar.

  • Gezonde hormoonhuishouding

Door de bovenstaande aanpassingen te maken in je voedingspatroon draag je bij aan een evenwichtige darmflora en dus ook een gezonde hormoonhuishouding.

  • Intoleranties

Heb jij last van acne, eczeem, psoriasis of andere vage huidklachten die maar niet overgaan? Huidklachten kunnen het gevolg zijn van een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen zoals: gluten, soja, zuivel, lactose of tarwe. Door het eten van bepaalde voedingsmiddelen raakt je darmflora uit balans en dat heeft invloed op onze huid. Vroegtijdige huidveroudering, pigmentstoornissen, acne, psoriasis, rosacea maar ook eczeem kan hierdoor verergeren.

  • Bloedonderzoek

heb jij last van je darmen, je huid en – of andere vage klachten? En wil jij graag achter de oorzaak van deze klachten komen?
Vanaf december kan je bij mij terecht voor een uitgebreid bloedonderzoek, voor het verminderen van huidklachten, buikklachten of om hormoon gerelateerde klachten te achterhalen en te verminderen door voeding- en leefstijladviezen.

Als je zelf last hebt van acne en je wilt weten wat wij voor jou kunnen doen om je ervan af te helpen, neem dan contact met ons op. Alle voedingssupplementen van ScKIN Nutrition die jouw huidproblemen van binnenuit kunnen ondersteunen, zijn bij mij in de salon verkrijgbaar.